wtorek, 11 lutego 2014

Kotlety mielone z jajkiem.

     Są to raczej mięsne kule nadziane jajkiem, albo raczej jajko gotowane na twardo otulone aromatyczną mięsną masą. Tak czy inaczej są przepyszne! Oglądaliśmy kiedyś z mężem program Kudłaci kucharze i tam właśnie przygotowywali takie cudeńka, jako popularną potrawę piknikową. Niestety nie spisałam przepisu, toteż należało tę potrawę odtworzyć według własnej inwencji. Przygotowałam danie na jedną z karnawałowych imprez i było prawdziwym hitem. Razem z mężem zajadaliśmy się takimi świeżutkimi, prosto z patelni i były obłędne, mięsko mięciusie, pełne soków wymieszanych z przyprawami, do tego kremowe jajeczko... Pycha!!! Gdy już ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!!

Składniki na kotlety mielone z jajkiem
8 jajek ugotowanych na twardo
500 g mięsa mielonego
1 spore surowe jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cząbru (ewentualnie tymianku lub majeranku)
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
1 szczypta pieprzu
bułka tarta do panierowania
0,75 litra oleju do smażenia
     Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy surowe jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, sól, cząber, obie papryki, pieprz i szybko wyrabiamy masę. Do garnka lub frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy go. Masę mięsną dzielimy na osiem części i każdą z nich rozpłaszczamy na spory placuszek, w środek wkładamy ugotowane, obrane jajko i szczelnie obkładamy je mięsem tworząc sporą kulę, którą obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym.  Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad lub jako zimną przekąskę, czy imprezową zakąskę :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz