piątek, 28 lutego 2014

Biało-czarny torcik.

     W ostatnią sobotę odwiedziła mnie siostra. Z racji tego, że studiuje i mieszka w innym mieście, widzimy się dość rzadko. Brakuje mi chwil, gdy mieszkałyśmy jeszcze z rodzicami i ja wracałam z pracy, ona ze szkoły, siadałyśmy przy stole z filiżankami gorącej kawy i plotkowałyśmy o tym co się wydarzyło u każdej z nas tego dnia. Dlatego gdy już przyjeżdża to zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia i jakąś słodycz do kawy. Tym razem przygotowałam ten torcik i był obłędny!!! Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!!

Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm
BISZKOPT KAKAOWY:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 płaskie łyżki prawdziwego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT BIAŁY:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
KREM:
600 ml schłodzonej śmietany 30 lub 36%
3 łyżki kakao słodzonego (takie dla dzieci)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzącej wody
150 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki
kakao prawdziwe do posypania
     Przygotowujemy biszkopt kakaowy. Ubijamy białka na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier, po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy się upiekło.
     Przygotowujemy biszkopt biały. Postępujemy tak jak wyżej :-)
     Przygotowujemy krem. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną śmietankę i ubijamy z pomocą miksera. Gdy śmietana już nam się ładnie ubiła dodajemy rozpuszczoną, przestudzona żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. 1/3 powstałej masy przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki słodkiego kakao i miksujemy, do reszty masy dodajemy mleko zagęszczone i również miksujemy.
     Składamy torcik. Jasny biszkopt dzielimy na pół. Blaszkę w której piekły się biszkopty wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe!!!








2 komentarze: