Pyszny makowiec na kruchym, maślanym cieście z bakaliową masą makową oraz chrupiącą, orzechową bezą. Niebo na talerzu ;)
Korzystając z okazji życzę Wam Kochani zdrowych i pogodnych Świąt. Trzymajcie się cieplutko i uważajcie na siebie 😊
Korzystając z okazji życzę Wam Kochani zdrowych i pogodnych Świąt. Trzymajcie się cieplutko i uważajcie na siebie 😊
Składniki na Makowiec z orzechową bezą: forma 24x28 cm
CIASTO:
300 g pszennej mąki (tortowa lub krupczatka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g przesianego cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami do uzyskania luźnej kruszonki. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
MASA MAKOWA: wg. tego przepisu
2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g)
400 ml mleka
25 g masła
100 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3-4 łyżki miodu
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
100 g sparzonych wrzątkiem rodzynek
100 g żurawiny
50 g posiekanych suszonych moreli
150 g mieszanki dowolnych orzechów, drobno posiekanych
kilka kropel aromatu (u nas zawsze arakowy, ale może być też migdałowy)
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, suchy mak i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy mak wchłonie cały płyn wyłączamy grzanie, dodajemy kolejno cukier, cukier waniliowy, miód, bakalie i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy miodu do smaku. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3 jajka
10 g drożdży roztartych w 3 łyżkach ciepłego mleka
Drożdże rozcieramy w mleku, dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odcinamy 1/3 i wkładamy z powrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24x28 cm) wkładamy do piekarnika i pieczemy 5 minut. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozkładamy przygotowaną masę makową.
ORZECHOWA BEZA:
3 białka
150 g cukru
150 g drobno pokrojonych orzechów
Białka ubijamy na sztywno, następnie kolejno, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką.
Gotową bezę wykładamy na masę makową, a na wierzch ścieramy pozostawiony kawałek ciasta. Całość pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, drzwiczki lekko uchylamy i pozostawiamy tak ciasto na około 1 godziny. Gotowe ;)
piszę się na kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam 😊
UsuńNiestety masa makowa to jedna z nielicznych rzeczy, za którymi naprawdę nie przepadam. Ale pomysł z orzechową bezą świetny! Na pewno wypróbuję do innego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPolecam do pleśniaka, rewelacja 👍
UsuńPIękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPogodnych i radosnych Świat :)
Dzięki 😉
UsuńPyszne ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
Usuńbardzo lubię takie makowce
OdpowiedzUsuń👍
UsuńO tak! W tym roku na święta zbuntuję się nie będę piekła po raz setny makowca japońskiego, tylko zaserwuję H&C twój makowiec. Bo przepis wydaje mi się pyszny, a wykonanie masy proste.
OdpowiedzUsuńP.S. Nigdy nie dodawałam drożdży do maku, to fajny patent!
Cieszę się, że czymś Cię mogłam zaskoczyć 😁 Pozdrawiam 😉
UsuńGdy słyszę orzech to gotuję. Dzieki za przepis, przyda się bo pracę straciłem w agencji reklamowej. Dziekowa.
OdpowiedzUsuńPolecam i trzymam kciuki 😉
Usuń