Jeśli znudziły się Wam pełne przepychu, świąteczne ciasta, zapraszam na ten pyszny jabłecznik. Nie znam nikogo, kto by nim pogardził. Półkruche ciasto skrywające soczyste jabłka i kremowy budyń... Mniam! Pomimo tego, że ciasta jest dużo (forma z wyposażenia piekarnika) znika bardzo szybko. Nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie, więc każdy może sobie pozwolić na kawałek, albo dwa ;)
Składniki na Jabłecznik z budyniem: na blachę z wyposażenia piekarnika
CIASTO:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i rozcieramy z mąką do powstania luźniej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, żółtka, śmietanę, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce około 30-45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Zimne ciasto dzielimy na 2 części (3/5 i 2/5). Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno formy (bez rantu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, aż się lekko zarumieni.
1 i 1/2 kg jabłek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru (jeżeli używamy budyniu z cukrem to nie dodajemy tego cukru)
700 ml mleka
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budynie mieszamy z 200 ml zimnego mleka, wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy pół minuty, odstawiamy.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce w plasterki (jak ogórki na mizerię ;).
Na podpieczonym spodzie rozkładamy plasterki jabłek, na nim (najlepiej lekko ciepły) budyń, a na nim resztę ciasta (możemy zetrzeć na tarce, lub skubać po kawałku i ułożyć na cieście). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem, gotowe.
bardzo lubię takie ciasta z jabłkami. i jeszcze budyń do tego:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam 😊
UsuńBardzo apetyczny jabłecznik ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńUwielbiam jabłeczniki, ten wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
Dzięki, pozdrawiam serdecznie 😉
UsuńUwielbiam jabłecznik pod każdą postacią :-) częstuje się i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marzenko 😊
UsuńA mąż mój wielbiciel budyniu, akurat marudzi o jabłeczniku:)
OdpowiedzUsuńNie pozwól mu dalej marudzić i zaskocz go tym ciastem, niech ma 😁
UsuńO kurcze, uwielbiam jabłecznik :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
Usuń
OdpowiedzUsuńTutaj jak zwykle rozpusta, ciasto prezentuje się fenomenalnie :-)
Dziękuję Halinko, pozdrawiam serdecznie 😊
Usuńbardzo lubię ten jabłecznik
OdpowiedzUsuń😁my też 😉
Usuńwygląda super, chętnie wypróbuję przepis <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńHej. Szybkie pytanie. Cukru do ciasta nie dodajemy?
OdpowiedzUsuńHej. Nie dodajemy. Pozdrawiam.
Usuń