Ciasto czekoladowo-jabłkowe.


     Kolejna propozycja na pyszne ciasto z jabłkami. Tym razem jabłka dodajemy bezpośrednio do ciasta, dzięki temu wypiek zyskuje soczystości, ale jest bardziej ciężkie, chociaż nadal puszyste. Idealnym uzupełnieniem ciasta jest puszysty krem z bitej śmietany, całość tworzy ciekawą kombinację smaku. Polecam!


Składniki na ciasto czekoladowo-jabłkowe: na formę 24x28 cm
3 jajka
180 g cukru
100 ml oleju
100 g gorzkiej czekolady
80 ml mleka
2-3 jabłka
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

KREM:
300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) bardzo zimnej!
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao

     Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. 
     Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i umieszczamy na sicie. 
    Czekoladę łączymy z olejem, następnie topimy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mieszamy do połączenia.
    Jajka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy masa jest już bialutka i puszysta dodajemy odciśnięte jabłka, sól, mleko, olej z czekoladą, ubijamy do połączenia. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy 35-45 minut do zarumienienia (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Studzimy.
     Gdy ciasto jest już zimne mieszamy śmietanę z przesianym cukrem pudrem oraz kakao i miksujemy do powstania puszystego kremu. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i chłodzimy co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.




Komentarze

Prześlij komentarz