Ciasto półkruche z truskawkami.


     Na sam koniec sezonu truskawkowego, przynajmniej u mnie, przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawsze się udaje. Jeśli nie uda Wam się zdobyć truskawek nie martwcie się, ciasto będzie świetnie smakowało również z innymi owocami. 


SKŁADNIKI: na ciasto półkruche z truskawkami (na formę 24x30 cm)
190 g zimnego masła (lub margaryny) pokrojonego w kostkę
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
500 g truskawek (pokrojonych w mniejsze kawałki tzn. małe na pół duże na cztery części)
cukier puder

     W misce łączymy mąkę, z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i rozcieramy palcami do powstania luźnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy łyżką, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie troszkę więcej niż połowę ciasta wałkujemy na grubość około 5 mm i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut. Na podpieczonym cieście układamy pokrojone truskawki, przykrywamy resztą ciasta (ja odrywam małe porcje, spłaszczam w palcach i układam takie "łatki") i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem, gotowe.

Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością truskawek, gdyż puszczą sok i spód rozmięknie. 
Ciasto najlepiej kroić gdy już całkowicie wystygnie i sok z truskawek stężeje.





Komentarze

Prześlij komentarz