Sobota to dla wielu idealny dzień. Dla mnie też ;) Warto ją uczcić piekąc jakieś pyszne ciasto. Ja polecam dzisiaj tę świetną propozycję na jabłecznik. Śmietanowe ciasto, skrywające słodkie nadzienie z jabłek, pod wierzchem ozdobionym kwaśnymi porzeczkami i jagodami oraz słodką kruszonką. Rewelacja! Polecam ;)
Składniki na jabłecznik z owocami jagodowymi i kruszonką: forma 24x24 cm
Masa jabłkowa:
6 kwaśnych jabłek
1 łyżka soku z cytryny
cukier do smaku
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy około 5-10 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Następnie odkrywamy pokrywkę i smażymy aż sok odparuje. Na końcu dodajemy 2-3 łyżki cukru do smaku, jeszcze chwilę smażymy i studzimy.
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę z cukrem mieszamy w misce, w rondelku roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do mąki z cukrem. Kruszonkę energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
250 ml kwaśnej śmietany2 jajka150 g cukru230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczka soli
3/4 szklanki drobnych owoców (u mnie mrożone jagody i czerwone porzeczki)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Połowę ciasta przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 7-10 minut, ciasto ma pozostać jasne.
Na upieczony spód wykładamy masę jabłkową, na nią resztę surowego ciasta. Wierzch posypujemy owocami i na końcu kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut, czyli do momentu aż się delikatnie zarumieni, a wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
pycha, wszystko co lubię:)
OdpowiedzUsuń😄 Polecam, ciacho naprawdę pyszne.
UsuńSuper wygląda - pewnie tak samo smakuje :)
UsuńO tak :) I znika błyskawicznie!
UsuńJagody są super, póki się nimi nie pobrudzisz:)
OdpowiedzUsuńhe, he, o tak ;)
Usuń
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle rozpusta - pozdrawiam Agnieszko :-)
Dziękuję Halinko ;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńBardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ;)
UsuńWygląda pysznie :-) Przepis na pewno trzeba wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo polecam ;)
UsuńBardzo ciekawy i interesujący przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńWygląda słodko i bardzo pysznie. Chętnie wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo polecam 😊
UsuńSuper post. Oby tak dalej . Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńSuper wpis. No i te ciasteczka. Mniam! :D Aż się chce je od razu wchłonąć. Bo o kaloriach to człowiek pomyśli później. Co nie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie da się opisać, jak pyszne jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuń😊
Usuń