Bułeczki z szynką.


     Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe nadziane plastrami szynki, zaplecione w gniazdka, idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak również jako świetna przekąska poza domem, zarówno w pracy jak i wycieczce, czy pikniku. Smakują wyśmienicie, bardzo polecam!


Składniki na bułeczki z szynką: na około 16 sztuk
25 g świeżych drożdży
220 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
470 g mąki tortowej
50 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka soli

     Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i częścią ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do wgłębienia w mące i zostawiamy do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Jajka łączymy z mlekiem, olejem i solą, wlewamy do wyrośniętego rozczynu, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.

DODATKI:
plastry szynki (u mnie biała, niewędzona)
żółtko
sezam

     Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy tak jak na zdjęciu. Bułeczkę zwijamy począwszy od strony z szynką, a końce powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 15 minut. Studzimy i gotowe. 




Komentarze

Prześlij komentarz