Witajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam!
80 g masła
120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło topimy w rondelku z czekoladą, studzimy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka cukier i miksujemy na gładką masę. Teraz dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia , dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temperatury 175-180°C piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut, na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Gotowe!
hmm,pyszny wypiek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuńsuper ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńTo ciasto w cudowny sposób wygląda na jednocześnie sypkie i wilgotne :-)
OdpowiedzUsuńTo zasługa orzechów, polecam wypróbować i przekonać się osobiście ;)
UsuńCiasta często piekę próbowałam ten przepis i z przykrością muszę powiedzieć że całe wywalilam żeby mi nie było wstyd przed rodziną twarde jak cegła tylko nim okna wybijac i do tego slabo rośnie przepis no cóż.....
OdpowiedzUsuńMoże za długo się piekło? Mi zawsze wychodzi mięciutkie (co widać na zdjęciach). Pozdrawiam.
UsuńSuper https://google.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuńczy mogę zamiast jogurtu użyć śmietany 18% ?
OdpowiedzUsuńOczywiście 😊
UsuńCiasto bardzo fajne miękuchne, rozpływa się w ustach. Poza tym dodałem szczyptę sody żeby było bardziej pulchne. Sztos.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🥰
Usuń