Witajcie Kochani! Dziś przygotowałam cudowną pizzę z camembertem, orzechami włoskimi i miodem. Na pierwszy rzut oka, przynajmniej dla mnie, wypiek wcale nie przypomina pizzy, ale mniejsza o nazwę ;) Przygotowując ją obawiałam się bardzo o smak dania, bo choć lubię eksperymentować, to zawsze przed podaniem odczuwam dreszczyk emocji, zastanawiając się czy i tym razem smak mnie zachwyci? Otóż okazało się, że pizza jest pyszna i genialna w swej prostocie. Ziołowy camembert bardzo wzbogaca smak, podprażone orzechy nadają charakteru, a miód w wysublimowany sposób łączy wszystko w spójną, harmonijną, apetyczną całość. Naprawdę jestem zachwycona smakiem tej pizzy, chociaż następnym razem dodam więcej sera camemberta i myślę, że będzie jeszcze lepsza ;) Bardzo polecam!
Składniki na pizzę z camembertem, orzechami i miodem: średnica 28 cm
250 g mąki pszennej
4 g drożdży instant (lub 10 g świeżych)
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam domowej oliwy z czosnkiem i cząbrem- 1-2 ząbki czosnku i gałązkę świeżych ziół wkładamy do butelki lub słoika zalewamy 300 ml dobrej oliwy z oliwek, po kilku godzinach oliwa gotowa jest do użycia)
około 110 ml ciepłej wody
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant, sól, cukier oliwę z oliwek i dolewamy tyle wody żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto- około 5-10 minut (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy z nich rozczyn- drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, 1/3 ciepłej wody i łyżeczkę mąki, dokładnie ucieramy i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby rozczyn podwoił objętość, następnie dodajemy go do reszty składników i postępujemy jak powyżej). Teraz ciasto smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło i co najmniej podwoiło objętość.
DODATKI:
1 ser camembert z ziołami (choć polecam dać 1,5 opakowania)
2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki)
1-2 łyżeczek miodu
oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem)
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką miodu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 200°C i pieczemy w nim wyrośniętą pizzę. Po około 10-12 minutach pizza jest gotowa :)
bardzo oryginalna, na pewno smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńO tak, warto spróbować ;)
UsuńHmm, ależ to smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńPrzepyszna!
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedziała ;)
Usuń
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie - po prostu zgłodniałam - pozdrawiam serdecznie :)
Ha, ha ;) Bardzo polecam ;)
Usuńbardzo smakowita pizza! :) ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że zaskoczyła nas smakiem! Polecam wypróbować :)
UsuńPyszne smaki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuń