Dziś Kochani zapraszam Was na pyszne, słodkie, zdrowe, młode warzywa z mojego ogródka. Od razu dodam, że zdjęcia są zeszłoroczne, ale przepis jak najbardziej na czasie ;)
Składniki na młodą marchewkę z groszkiem:
500 g młodej marchewki
kilka garści młodego groszku (mogą być również młode pędy o długości 10 cm)
60-80 g masła
1 płaska łyżka mąki
sól
cukier
Warzywa dokładnie czyścimy. Marchewki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gdy zacznie wrzeć solimy 1 płaską łyżeczką soli i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut (po tym czasie warzywa powinny już być miękkie). Ugotowane warzywa odcedzamy pozostawiając na dnie około 4-5 łyżek wody, dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Na koniec wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, doprawiamy solą i cukrem. Gotowe!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuńja właśnie lubię jeść to strączki młodziutkie:)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre ;)
UsuńDivno varivo tako lepih boja.. ❤ Baš fini recept!
OdpowiedzUsuńDziękuję Dragana! Zdrowe i pyszne, polecam ;)
Usuńpycha! :) takimi warzywami można się zajadać :)
OdpowiedzUsuńO tak! Bardzo polecam!!!
UsuńNie ma to jak młode warzywa. Czekamy na nie cały rok. I nareszcie możemy robić z nich tyle wspaniałych potraw. A młody groszek i młoda marchewka stanowią pyszny duet :)
OdpowiedzUsuńO tak Krysiu! Może nie mam wielkiego ogródka, ale za to pełen jest wspaniałych warzyw i ziół. Dzięki temu, że mieszkam na wsi w zasięgu ręki mam cudowne, świeżutkie warzywa i owoce ;) Pozdrawiam cieplutko!
Usuń