Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami (pierwszy przepis znajdziecie tutaj). Dzisiejszy przepis jest nieco inny, gdyż rabarbar posłużył mi za nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis!
Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II: na formę 24x30
ROZCZYN:
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA:
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
5 łyżek cukru z wanilią (przepis tutaj) lub zwykłego cukru
szczypta soli
65 g roztopionego masła
Mąkę przesiewamy do misy miksera i robimy wgłębienie. Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy letnie mleko i dokładnie mieszamy. Zaczyn wlewamy w dołek zrobiony w mące i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże podrosły. Do wyrośniętego zaczynu wlewamy mleko wymieszane z jajkiem, dosypujemy cukier, sól i mieszamy łyżką. Następnie miksujemy ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne, czyli około 6-7 minut. Po tym czasie wlewamy masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut, czyli do czasu, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie błyszczeć. Ciasto pozostawiamy w misce, wierzch oprószamy mąką, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.
NADZIENIE Z RABARBARU:
300-350 g rabarbaru
3 łyżki cukru (do smaku)
Rabarbar myjemy i kroimy w 1 cm kawałki, przekładamy do garnka, dolewamy 1-2 łyżki wody, dodajemy część cukru i dusimy około 1-2 minuty (od czasu zagotowania). Dosładzamy do smaku. Rabarbar powinien zostać w kawałkach (w większości), studzimy.
DODATKOWO:
około 15 truskawek pokrojonych w mniejsze kawałkicukier puder do oprószenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy rabarbar i przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem, a na wierzch układamy truskawki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C). Wyrośnięte ciasto pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się zarumieni, a wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
uwielbiam drożdżowe i rabarbar:)
OdpowiedzUsuńJa również! Dlatego trzeba korzystać ;)
UsuńRabarbar, truskawki i ciacho - połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńNie sposób się z Tobą nie zgodzić :)
UsuńSuper smaczne.
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedziała ;)
Usuńwspaniałe sezonowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuń
OdpowiedzUsuńuwielbiam sezonowe ciasta, więc wpisuję się jako chętna na mały kawałeczek - pozdrawiam :-)
U mnie nie ma małych kawałków, tylko takie konkretne :) Zapraszam!
UsuńZjadłbym całe :D
OdpowiedzUsuńNie wątpię w Twoje możliwości :)
UsuńWspaniałe, i tak bogato nadziane :-)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne! Polecam!!!
UsuńPredivan kolač ♥ Prijavljujem se i ja za veeeeeeliko parče! :)
OdpowiedzUsuńKochana, bardzo się cieszę, że ciasto Ci się spodobało! Specjalnie dla Ciebie kroję właśnie duży kawałek. Pozdrawiam serdecznie!!!
Usuńwitam super ciasto i zapraszam na bloga nowego pozdrawian juz piekłam i jest super
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Teresko, pozdrawiam!
Usuń