Tak nam posmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym, że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę pyszna kombinacja! Następnym razem dodam więcej mąki kokosowej, coby smak miały wyraźniej kokosowy. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :)
Składniki na kokosowe buchty z agrestowym dżemem:
560 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki kokosowej
szczypta soli
25 g drożdży świeżych
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 jajka
100 g roztopionego, ciepłego masła
gęsty dżem agrestowy
jajko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka, wlewamy do mąki
i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto dobrze wyrosło.
i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto dobrze wyrosło.
KRUSZONKA:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
50 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem i wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie 2 tortownice, jedna o średnicy 26 cm, a druga o średnicy 20 cm, można oczywiście użyć prostokątnej formy np. 28 x 36 cm), smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170° C. Wyrośnięte bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
Pyszne :) z chęcią bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPrzewspaniale te buly Agnieszko!!!Przepadam za dzemem ananasowym.Na sama mysl o tych buleczkach cieknie mi slinka,mniam!Naprawde musze wyprobowac ten Twoj przepis.Dzisiaj troszke sie potluklam wiec beda czekac buly,az wroce do formy�� Pozdrawiam mocno,pa,pa!!!Angelika
OdpowiedzUsuńOjojoj! A cóż to się stało? Mam nadzieję, że nic groźnego! Takie bułki na pewno poprawiłyby Ci nastrój :) Pozdrawiam cieplutko!!!!
UsuńPyszne bułeczki, a w dodatku świetnie wyglądają : )
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuję. Dla Ciebie też serdeczności : )
UsuńNa takie drożdżowe bułeczki zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńZapraszam!
Usuńwspaniałe bułeczki :) z dżemem ananasowym to coś ala pinacolada by wyszły, mniam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki mam zamysł :) Pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńOj Aguś znowu mnie kusisz takimi pysznymi bułeczkami :-) a miałam już nie jeść słodkiego do świąt :-)
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam! Częstuj się ;)
UsuńPodoba mi się dodatek dżemu agrestowego, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńDżem agrestowy to mój ulubiony dżem, choć nieco zapomniany. Mam nadzieję, że moda na niego znów wróci :)
UsuńImaš baš divne recepte za prave domaće kolače! ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! Polecam przepis!
UsuńZamarłam przed monitorem! Chcę! Chcę! Chcę! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na buły i kubek kakao :)
UsuńHmm, bajeczne ^^
OdpowiedzUsuńDzięki!!! ;)
Usuń