Pewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek zostało tyle co na zdjęciach, czyli niewiele. Najwyraźniej praca w ogrodzie zaostrza apetyt ;) Bardzo polecam!
Składniki na drożdżówkę z truskawkami i jagodami: na formę 24x28 cm
600 g mąki tortowej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml mleka
140 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
150 ml ciepłego mleka
2 duże jajka
1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 pomarańczy, lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
125 roztopionego, letniego masła
300 g truskawek
200 g jagód
KRUSZONKA
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
50 g roztopionego masła
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż wyrośnie i podwoi objętość. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotowujemy kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy roztopione masło, mieszamy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, układamy truskawki, jagody i kruszonkę. Tak przygotowaną drożdżówkę odkładamy na kolejne 15-20 minut, czyli do czasu aż znów wyrośnie, a piekarnik się odpowiednio nagrzeje. Pieczemy 30-40 minut, aż się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek wyjmiemy suchy. Studzimy w formie, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Więcej informacji o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj.
Więcej informacji o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj.
Uwielbiam z jagodami .Pozostaje tylko pytanie ,jak to włożyć do ust żeby w każdym kęsie czuć jagody ?,he,he.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój własny, oryginalny sposób ;)
UsuńAguś pysznie ci wyszła :-) jagódki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko! Ja też ;)
UsuńDrożdżowemu nigdy nie odmawiam, mniam;)
OdpowiedzUsuńI ja, i ja!
UsuńUwielbiam takie drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńRewelacja! I ta kruszonka, mniam!
OdpowiedzUsuńO tak! Mniam!
UsuńDivan kolač! ♥ I baš je lep tako uz mleko, za užinu ili večeru...
OdpowiedzUsuńO tak, pycha! Pozdrawiam cieplutko!
UsuńAleż przepysznie wygląda to Twoje ciacho! Mniam :) Do zimnego mleczka zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuń:) O tak! Jutro piekę jagodzianki, zapraszam!
UsuńBardzo apetycznie się te owoce "wlały" w ciasto. No i ta zastawa śliczna, pamiętam taką z lat 70-tych. szkoda, ze rodzice jej nie poszanowali...
OdpowiedzUsuńDzięki Marzyniu! U nas na szczęście przetrwała ;) Pozdrawiam cieplutko!
UsuńBardzo pomysłowo zrobiłaś. Truskawki się kończą a sezon na jagody się zaczął. Do tego połączyłaś to wszystko ciastem drożdżowym... ummm, pychota :)
OdpowiedzUsuń:) Dzięki Krysiu! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJak pysznie wygląda i do tego kubek mleka. Czego chcieć więcej. Dzieciństwo mi przypominasz.
OdpowiedzUsuń:) Polecam się!!!
Usuń