Pyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!!
Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk:
425 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
75 ml jogurtu naturalnego
75 ml podgrzanego oleju
1/2 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania
mak, sezam, czarnuszka do posypania
NADZIENIE:
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
6 łyżek masła
Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski,
robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po
tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do
wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie
gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut
(ciasto powinno podwoić objętość).
Nadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i
chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12
równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części.
.
Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia.
Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy jak roladę, układamy na blasze zlepieniem do dołu, a nacięciem ku górze.
Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy np. czarnuszka i pieczemy na jasnobrązowy, apetycznie złocisty kolor. Gotowe!
Więcej informacji na temat idealnego ciasta drożdżowego przeczytacie tutaj.
Więcej informacji na temat idealnego ciasta drożdżowego przeczytacie tutaj.
Czosnkowe bułeczki-moje smaki, pysznie wypieczone;)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAle cudowne i nadziane świetnie ,zabiorę je na piknik.
OdpowiedzUsuńO tak, koniecznie!
UsuńPięknie wyglądają, przepis zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i czekam na efekty!
UsuńAguś super te bułeczki. Zapisuje sobie do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale! Czekam na efekty ;)
UsuńŁaaał! Wyglądają tak pysznie! :D
OdpowiedzUsuńBo są pyszne ;)
UsuńPolecam!
wyglądają bardzo apetycznie, na sezon girllowy idealne :-0
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
UsuńJakie piękne bułeczki harmonijkowe i cudne nadzienie, uwielbiam czosnek :-)
OdpowiedzUsuńWięc te bułki by Ci posmakowały! Polecam!
Usuń