Jestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest idealne: maślane, pachnące i naprawdę się listkuje!!! A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze kupowałam gotowe ciasto francuskie i pomimo jego wysokiej ceny składniki do niego użyte nie są najwyższej jakości i odkąd przeczytałam skład takiego ciasta zrezygnowałam z jego kupowania. Oryginalne przepisy są fajne, ale odstrasza mnie długość wykonywania tego ciasta. Gdy dostałam ten przepis nie miałam wątpliwości, że muszę go wypróbować i to szybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło mi pięknie i gładko, do czasu gdy nie włożyłam ciasta do piekarnika, wtedy to zaczęłam się obawiać, że pewnie nic z tego nie wyjdzie. Nawet odkroiłam kawałek spodu, posypałam cukrem i włożyłam obok tarty w piekarniku, a po kilku minutach już się do mnie apetycznie rumieniło. Pełna lęku wyjęłam ciasteczko z piekarnika i aż mnie zatkało! Ciasto pięknie się upiekło, ale co ważniejsze, listkowało się! Tarta wyszła pyszna i chrupiąca! Jeszcze raz powtórzę: jestem zachwycona tym przepisem!!! To co, macie ochotę poznać przepis na ciasto francuskie gotowe w 40 minut (czas łącznie z chłodzeniem)? Zapraszam!!!
Składniki na ciasto francuskie (ekspresowe):
1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa, dobrej jakości)
1/4 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
80 ml zimnej wody
Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i szybko miksujemy, po około 1-2 minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką
i wałkujemy na 1 cm owalny placek.
Następnie jeden brzeg składamy do środka,
drugi brzeg składamy do środka, tworząc tzw. kopertę.
Następnie ciasto wałkujemy na owalny placek o grubości 1 cm
i znowu składamy ciasto jak wyżej. W sumie ciasto składamy 7 razy nie dłużej i nie krócej. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy nie krócej niż 60 minut w lodówce (ja w zamrażarce przez 30 minut).
Gotowe ciasto wystarczy na 1 spód do tarty lub na dużo mniejszych ciasteczek, kopert, rogali itp. Polecam!!!
Sama nigdy nie robiłam, na razie lekko się boję robić ;)
OdpowiedzUsuńAleż w tym przepisie nie ma żadnej filozofii, spróbuj!
UsuńJest napisane zimnego masła? Chodzi o takie prosto z lodowki? Kroszonke zazwyczaj robiłam z miękkiego. Wczoraj w sklepie kupiłam 3 francuskie ciasta a tu taki prosty przepis 😂
UsuńTak, prosto z lodówki. 😊
UsuńAgnieszko z chęcią spróbuję :-) uwielbiam ciasto francuskie :-)
OdpowiedzUsuńJa też :) Bardzo się cieszę Marzenko! Pozdrawiam!!!
Usuńuwielbiam ciasto francuskie, wypróbuję przepis :) takie złożone w koperte wsadzamy do lodówki, tak? :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Kasiu!!! 7 razy składamy i wałkujemy, a na końcu do lodówki :)
UsuńMuszę w końcu zrobić, skoro to takie proste;)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest uproszczony, polecam!
UsuńJa również muszę spróbować bardzo mnie interesuje.
UsuńSuper! A ja zawsze kupuję...
OdpowiedzUsuńJa też zawsze kupowałam, ale ten przepis jest tak prosty, że warto spróbować :)
UsuńBardzo fajny przepis, jestem ciekawa czy wyjdzie lepsze od kupnego - chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
Usuńooo zapisuję ten przepis! to jedno z moich kulinarnych wyzwań :-)))
OdpowiedzUsuńA to moja uproszczona wersja :)
Usuńprzepis zapisuję, muszę zrobić takie ciasto :) napewo jest super :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam i serdecznie pozdrawiam!!!
UsuńJeśli odkryłaś przepis na ekspresowe ciasto francuskie, to masz ode mnie kulinarnego nobla. Wykorzystam przepis i sprawdzę przy najbliżej okazji :D
OdpowiedzUsuń:D Bardzo się cieszę! Czekam na efekty!!!
UsuńA może by tak z jedno zdjęcie po upieczeniu, bo nie widać jak się listkuje.. 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię 😉 Przy najbliższej okazji zrobię fotkę upieczonego ciasta. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńMasło, czy może być też margaryna?
OdpowiedzUsuńMasło ma lepszy smak, ale można wymieszać 75 g masła i 75 g margaryny.
UsuńJutro wypróbuję bo jeszcze nigdy sama nie upiekłam ciasta francuskiego.Dziękuję za przepis.Bardzo fajna ta aplikacja,dopiero dziś mi ją córka pokazała,bede korzystała.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńCzy można zrobić ciasto dzień wcześniej i będzie nadal dobre i czy można go chłodzić dużej niż 60 min?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że będzie dobre. Można je chłodzić dłużej niż 60 minut.
UsuńSpróbuję zrobić co swoje to swoje dziękuję
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję za przepis. Nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie;)
UsuńIdealne - super Agnieszko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńZaintrygował mnie Twój przepis. Robię sama ciasto francuskie, ale z mąki krupczatki...i w tej długiej wersji (zajmuje mi to ok. 12 godzin). Bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńWypróbuję!
OdpowiedzUsuń👍
UsuńZrobiłam, wyszło super.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńW jakiej temperaturze piec
OdpowiedzUsuńW zależności od piekarnika (200-220*C).
UsuńZrobiłam, jest super. Polecam przepis wszystkim, którzy nigdy nie robili francuskiego ciasta i myślą, że to coś bardzo trudnego
OdpowiedzUsuń🥰
UsuńZrobiłam. Wyszło świetnie.
UsuńWspaniale 🥰
Usuń