Pyszne, puszyste ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Ciasto w smaku przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem piaskowym, natomiast dodatek owoców nadaje całości charakteru. Do tego wypieku najlepiej wybrać kwaskowe owoce, które zrównoważą słodycz ciasta. Jest to bardzo prosty przepis, szybki w wykonaniu i jeszcze nigdy nie zawiódł. Bardzo polecam!
Składniki na waniliowe ciasto z owocami na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę o wym. 24x28 cm
3 jajka
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
250 mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki mleka
500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki
cukier puder lub lukier do dekoracji
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki obieramy i kroimy w ósemki), całość wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż do zarumienienia (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Gotowe!
Super ciacho :-) poproszę kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńJuż posyłam ;D
UsuńTakie ciasta zawsze się sprawdzają, i są pyszne:)
OdpowiedzUsuńMasz rację!
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Ale ciacho! Uwielbiam takie biszkoptowo-piaskowe ciasta, a z owocami... mmm musi być bajeczne, na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! To ciasto to z myślą o Tobie :D
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
ohmnommnom... mogę jeść oczami:) A zamrożone owoce nadawałyby się?
OdpowiedzUsuńJa właśnie dawałam mrożone, nadają się idealnie!!! Polecam ;)
UsuńMniam, cóż za pyszności..... może wpadnę na kawkę ? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! Właśnie zaparzyłam ;)
UsuńDzięki!!!
Super są takie ciasta z owocami :) Jeszcze do tego dodać duuuużo cynamonu i byłby to nasz ideał :)
OdpowiedzUsuńmmm... Z cynamonem było by świetne ;)
UsuńProste i smaczne!!! Super!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńwspaniale się prezentuje to ciasto, a zarazem jest proste w przygotowaniu :) takie lubię :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Gabrysiu!
UsuńCudownie puszyste.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńCiasto wspaniałe, mogłabym zjeść pół ;)
OdpowiedzUsuń:D ha ha Cudownie ;)
UsuńWygląda przepysznie :) Kojarzy mi się z latem i sezonowymi owocami ;)
OdpowiedzUsuńMmmm... Lato....
UsuńPozdrawiam!
No proszę, niby taki prosty przepis a jakie fantastyczne ciasto upiekłaś :) Bardzo lubię ciasta z owocami. A Ty zrobiłaś takie urozmaicenie wieloowocowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Krysiu! Ciasto wyszło cudowne!
Usuńuwielbiam takie ciasto, szczególnie latem ze świeżymi owocami :-))
OdpowiedzUsuńO tak! A ja mam kawałek lata zimą!
UsuńPozdrawiam!
Połączenie idealne! Pycha :)
OdpowiedzUsuńTez tak uważam, dziękuję bardzo!!!
Usuń