Grecja to dla mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D
Składniki na grecki deser na 2 porcje:
300 g jogurtu naturalnego, może być typu greckiego
2-3 łyżki orzechów włoskich
2-3 łyżki miodu
Orzechy prażymy około 2 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Miód jeśli jest scukrzony przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż będzie płynny, dodajemy jeszcze ciepłe orzechy i dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wykładamy jogurt, a wierzch dekorujemy przestudzonym miodem i orzechami. Gotowe! Podajemy zaraz po przygotowaniu.
prosty i jaki pyszny! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze lubiłam jogurt naturalny z łyżeczką miodu, a dodatek prażonych orzechów podkręca smak ;)
Usuńtakie proste a takie smaczne :) właśnie wcinam, super przekąska
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Mi też bardzo smakuje ;)
UsuńBardzo lubię ten prosty deser na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuńuwielbiam połączenie orzechów miodu i neutralnego jogurtu, coś wspaniałego, jak cała kuchnia grecka :-)
OdpowiedzUsuń;) O tak!
UsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Oczywiście, że mam ochotę! Na pewno cudownie smakuje, bo smaki się w nim przenikają...
OdpowiedzUsuńTak, tak jest! Szczerze polecam!
UsuńMiód tolerujemy tylko w małych ilościach, więc zamiast niego najchętniej dodałybyśmy mus jabłkowo-gruszkowy :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńSuper deserek, taki szybki w przygotowaniu, ja mam dzisiaj ochotę na koktajl truskawkowy :-)
OdpowiedzUsuńMniam, robiłam kilka dni temu. Pozdrawiam Cię Marzenko cieplutko!!!
UsuńFajny deserek z miodem i orzechami, rarytas dla łasuchów :-)
OdpowiedzUsuń;) Miód w połączeniu z kwaskowym jogurtem to moje ulubione połączenie (jogurtowe), a dodatek prażonych, chrupiących orzechów to już w ogóle bajka!
UsuńPozdrawiam serdecznie!