Pyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek, lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam!
3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu)
3 łyżki mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
kilka łyżek mleka
czarnuszka lub inne nasiona
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy,
przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy
łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na
ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy
ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż
rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej,
sól i trochę pieprzu, dokładnie wyrabiamy ciasto (około 10 minut)
najlepiej mikserem (końcówka-hak). Jeśli ciasto jest za gęste i nie chce
się wyrobić dodajemy kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką,
miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż
ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej
formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką lub innymi nasionami, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Gotowe!
Więcej informacji o tym jak zrobić idealne ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj :)
Bułeczki z ziemniakami? Mniam ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pycha! Polecam!
Usuńpuszyste i wilgotne mmmm ideał :-))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!!! Polecam!
Usuńbułeczki z ziemniakami? pierwszy raz słyszę :) ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńSmak jest identyczny, jak przy zwykłych. Różnice stanowi wilgotność i świeżość. Polecam!
UsuńMniam, domowe bułeczki zawsze są super, wyglądają idealnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
OdpowiedzUsuńWow ,ale puszysta ,smaczniutka buła.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńBardzo zachęcający przepis, niestety na razie go nie wypróbuję, bo staram się w ramach diety jeść możliwie mało pieczywa. Ale link sobie zachowam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;D Polecam (może chociaż dla rodzinki ;)
UsuńBardzo ciekawe i oryginalne! Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Serdecznie zapraszam!
UsuńDla mnir to nowość! Nawet o nich nie słyszalam wcześniej...
OdpowiedzUsuńDlatego jeszcze bardziej polecam! Warto ;D
UsuńŚwietne buły, dodatek ziemniaków jest rewelacyjny w wypiekach. Zapisuje sobie przepis. Pozdrawiam Aguś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Marzenko! Polecam :p
Usuńojejku nie słyszałam o bułce z ziemniakowym połączeniem:D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Dzięki dodatkowi ziemniaków bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość. Naprawdę pyszne!!!
UsuńCiekawy pomysł z tym dodatkiem ziemniaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
UsuńAle piękne bułeczki :) pycha!!
OdpowiedzUsuńps. Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie :)
Polecam i dziękuję za zaproszenie ;)
UsuńFajne są takie bułeczki zachowują dłużej świeżość z pyrami :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
Usuń