Tarta z porem i kurczakiem.


     Dziś na obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam!


Składniki na tartę z porem i kurczakiem na formę 24 x 28 cm
375 g ciasta francuskiego
4 łyżki oliwy
1 pojedynczy filet z kurczaka
500 g pora (tylko jasna część)
1 płaska łyżeczka ziół do drobiu
300 g kwaśnej śmietany 18 %
2 jajka
50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera
żółtko do posmarowania
sól
pieprz (może być czosnkowy)
     Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.







Komentarze

  1. Uwielbiam, robiłam kiedyś z porem. Z kurczakiem musi być pyszna, zabieram przepis i sobie zrobię a co :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty. Za kształt, za to, że nie są zbyt duże, że jak się zje to często towarzyszy temu niedosyt. I tak właśnie patrząc na zdjęcia Twojej tarty nie dziwię się, że szybko zniknęła i pewnie jeszcze wszyscy patrzyli czy przypadkiem nie masz schowanej drugiej? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D tak było :)
      Mało tego, na jutro zażyczyli sobie powtórkę!

      Usuń
  3. Za taką obiadową tartę z kurczakiem i ciastem francuskim zabieram się jak na wyprawę na koniec świata. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to takie pyszne danie :)
    Dzięki i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. co tarta to tarta :-) szybki i fantastyczny, podzielny obiad, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie poczęstowałabym się taką tartą, musiała być pyszna, bo prezentuje się zjawiskowo - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz