Dziś na obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam!
Składniki na tartę z porem i kurczakiem na formę 24 x 28 cm
375 g ciasta francuskiego
4 łyżki oliwy
1 pojedynczy filet z kurczaka
500 g pora (tylko jasna część)
1 płaska łyżeczka ziół do drobiu
300 g kwaśnej śmietany 18 %
2 jajka
50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera
żółtko do posmarowania
sól
pieprz (może być czosnkowy)
Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Uwielbiam, robiłam kiedyś z porem. Z kurczakiem musi być pyszna, zabieram przepis i sobie zrobię a co :-)
OdpowiedzUsuńBierz Kochana i rób ;)
UsuńUwielbiam tarty. Za kształt, za to, że nie są zbyt duże, że jak się zje to często towarzyszy temu niedosyt. I tak właśnie patrząc na zdjęcia Twojej tarty nie dziwię się, że szybko zniknęła i pewnie jeszcze wszyscy patrzyli czy przypadkiem nie masz schowanej drugiej? :)))
OdpowiedzUsuń:D tak było :)
UsuńMało tego, na jutro zażyczyli sobie powtórkę!
Za taką obiadową tartę z kurczakiem i ciastem francuskim zabieram się jak na wyprawę na koniec świata. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA to takie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDzięki i polecam!
co tarta to tarta :-) szybki i fantastyczny, podzielny obiad, super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Wyszła obłędnie smaczna :)
Usuńchętnie poczęstowałabym się taką tartą, musiała być pyszna, bo prezentuje się zjawiskowo - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę wyśmienita! Polecam ;)
Usuń