Pyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;)
Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem na 20 sztuk
240 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
60 g masła
1 jajko
NADZIENIE:
1,5 łyżki cukru (ja dałam nierafinowanego)
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy cukier z wanilią, pokrojone w drobną kostkę masło, całe jajko i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy z cukrem i równomiernie wykładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Następnie kroimy ją na około 20 plastrów, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce.
Jako fanka cynamonu porywam parę ciastek, smak jesieni ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się!
UsuńNo proszę... kruchych ślimaków jeszcze nie jadłem. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńi pyszne ;)
UsuńJakie cudne ciasteczka. Takie cynamonki piekłam ale drożdżowe, kruchych jeszcze nie. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię Marzenko, że warto spróbować ;)
Usuńidealne do kawy czy herbaty, na rozgrzanie :-))
OdpowiedzUsuńJa zajadam się nimi przy kawie. Właśnie zaparzyłam, wpadniesz?
UsuńAgnieszko ślimaki lubię pod każdą postacią, byleby nie były z cynamonem, którego po prostu nie lubię - jak dla mnie poproszę te ślimaczki bez cynamonu - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZamiast cynamonu czasami dodaje mielone orzechy zmieszane z cukrem i ubitym białkiem. Równie pyszne :)
UsuńPozdrawiam :)