Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika niemal natychmiast po podaniu. Polecam!!!
Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm
CIASTO:
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
200 g masła
2 jajka
NADZIENIE:
50 g masła
1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych)
100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek)
2 łyżki domowego cukru waniliowego
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki dżemu (ja daję powidła śliwkowe)
2 łyżki kaszy manny
cukier puder do posypania
Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut.
Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy z ognia, dodajemy dżem, kaszę manną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy nią blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 25 minut, aż się zarumieni. Upieczone ciasto studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Wow! Ale apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Jest naprawdę pyszne :)
UsuńTakie ciasto na stole i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńJa też :D
OdpowiedzUsuńAgnieszko ale pysznie wygląda twoje ciacho :-) zapisuje sobie przepis i zrobię w jakiś weekend dla gości i rodzinki :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam, bo to naprawdę pyszne ciasto :)
UsuńBardzo lubię kwaskowate śliwki w cieście.Wspaniałe.
OdpowiedzUsuńDzięki :) Ja też uwielbiam to połączenie. :)
UsuńWcale się nie dziwię, że znika. Tak pysznie wygląda, że sama zjadłabym dwie porcje :)
OdpowiedzUsuńa ja Cię chętnie poczęstuję :)
UsuńMusiało być pyszne - pięknie wygląda, a nadzienie kusi - pozdrawiam :-)
O, tak!!! Prawdziwa rewelacja! ;)
Usuń