Ten tort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam!
Składniki na tort grylażowy
Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu.
MASA CZEKOLADOWA:
500 ml śmietany 30%
340 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, następnie wkładamy ją do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc.
BLATY:
8 białek (czyli 280g)
szczypta soli
420 g cukru pudru
400 g orzechów
2 łyżki mąki
DEKORACJA:
owoce
łabędzie z bezy
300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy ołówkiem 3 okręgi i wykładamy na nie białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy.
Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Blaty przekładamy kremem, dekorujemy owocami i np. łabędziami z bezy. Gotowe :)
Składniki na tort grylażowy
Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu.
MASA CZEKOLADOWA:
500 ml śmietany 30%
340 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, następnie wkładamy ją do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc.
BLATY:
8 białek (czyli 280g)
szczypta soli
420 g cukru pudru
400 g orzechów
2 łyżki mąki
DEKORACJA:
owoce
łabędzie z bezy
300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy ołówkiem 3 okręgi i wykładamy na nie białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy.
Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Blaty przekładamy kremem, dekorujemy owocami i np. łabędziami z bezy. Gotowe :)
Nieźle, wersja na bogato :D
OdpowiedzUsuńJak szaleć, to szaleć!!!
OdpowiedzUsuń:-D
Uroczy ,te owoce wspaniale wyglądają jako dekoracja .
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowo ;)
UsuńGorąco pozdrawiam!
Fantastyczny i ta piękna dekoracja z łabędzi którą można zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! To był prezent dla mamy, więc musiałam się postarać ;)
UsuńGorąco pozdrawiam!
I piękny i musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńO tak! Był!
Usuńnajbardziej podobają mi się te łabądki - super, a tort? chętnie skonsumowałabym kawałeczek - pyszności :-)
OdpowiedzUsuńO, tak! Wart polecenia!
UsuńSuper tort ! I te łabędzie :) Musiał kosztować dużo roboty :)
OdpowiedzUsuńCzasami warto poświęcić chwilę, smak ciasta rekompensuje wszystko!
UsuńPozdrawiam!
Cudny torcik :) piękne łabędzie, z tymi owocami musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Jest pyszny!
UsuńTo jest najlepszy tort jaki jadłam w całym moim życiu :D najczęśćiej po jednym kawałku jednak ma się dość, ale ten.. jak z bajki, jadłam jakis czas temu, ale nadal o nim myslę :) polecam wszystkim, warto spróbować, bo jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuję za przemiły komentarz, cieszę się, że smakował Ci torcik! Pozdrawiam serdecznie!!!!
Usuń