Soczysta, kremowa, niesamowicie smaczna tarta ze szpinakiem z dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę!
200 g maki pszennej
100 g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE:
300 g szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki do gotowania 18%
100 ml mleka
2 łyżki mąki
4 jajka
100 g sera feta
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szpinak myjemy, osuszamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, szklimy go i wkładamy szpinak, lekko solimy i smażymy, aż wodą którą puści szpinak odparuje, studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem (trzepaczką nie mikserem), dodajemy mąkę i śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie solimy pamiętając, że ser feta jest słony).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na schłodzonym cieście równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem feta, posiekanym szczypiorkiem, zalewamy masą jajeczną, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe!
Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta
CIASTO:200 g maki pszennej
100 g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE:
300 g szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki do gotowania 18%
100 ml mleka
2 łyżki mąki
4 jajka
100 g sera feta
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szpinak myjemy, osuszamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, szklimy go i wkładamy szpinak, lekko solimy i smażymy, aż wodą którą puści szpinak odparuje, studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem (trzepaczką nie mikserem), dodajemy mąkę i śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie solimy pamiętając, że ser feta jest słony).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na schłodzonym cieście równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem feta, posiekanym szczypiorkiem, zalewamy masą jajeczną, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz