Ostatnio przedstawiłam hiszpański sposób na upały, czyli Sangrię, a dziś przyszedł czas na arabski sposób. Jest to podawana na gorąco herbata ze świeżych liści mięty. Tradycyjnie parzy się zieloną herbatę w specjalnym imbryczku i dodaje się gałązki mięty i duuużo cukru, ja uprościłam nieco ten sposób pomijając zupełnie zielona herbatę, a i cukru dodałam trochę mniej. Niemniej jednak jest naprawdę orzeźwiająca, pomimo, że ciepła i bardzo się z nią zaprzyjaźniłam :-). Polecam!
Składniki na herbatę miętową po arabsku na jedna porcję
garść świeżych liści mięty (ja miałam 28 sztuk)
150-200 ml wrzącej wody
cukier
Miętę myjemy, osuszamy, wkładamy do szklaneczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier do smaku i delektujemy się wspaniałym, miętowym aromatem.
Składniki na herbatę miętową po arabsku na jedna porcję
garść świeżych liści mięty (ja miałam 28 sztuk)
150-200 ml wrzącej wody
cukier
Miętę myjemy, osuszamy, wkładamy do szklaneczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier do smaku i delektujemy się wspaniałym, miętowym aromatem.
wygląda bardzo kusząco :):):)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że nigdy nie przepadałam za herbatą miętową, ale ta ze świeżej mięty jest naprawdę pyszna! Polecam!
UsuńTaka herbata jest przepyszna, tylko czekać na powrót upałów :)
OdpowiedzUsuńJa ją piję codziennie :), już mi się mięta kończy w ogrodzie ;-)
OdpowiedzUsuń