Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam!
Składniki na róże z ciasta duńskiego
ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu
roztrzepane jajko do posmarowania
cukier puder do dekoracji
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, tniemy na 2-2,5 cm paski i skręcamy je.
Koniec jednego paska przyklejamy do stolnicy,
a resztę ciasta zwijamy dookoła tworząc różę.
Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem,
wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy na złoto. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Pycha!
Składniki na róże z ciasta duńskiego
ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu
roztrzepane jajko do posmarowania
cukier puder do dekoracji
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, tniemy na 2-2,5 cm paski i skręcamy je.
Koniec jednego paska przyklejamy do stolnicy,
a resztę ciasta zwijamy dookoła tworząc różę.
Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem,
wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy na złoto. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Pycha!
Zrobilabym ale przepisu na ciasto dunskie nie znalazlam
OdpowiedzUsuńJuż jest, dziękuję za czujność i polecam przepis!
UsuńPozdrawiam!!!
Agnieszko cudowne te różyczki :) muszę wypróbować przepis :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Pozdrawiam cieplutko!
UsuńPrzepięknie Tobie wyszły! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńBardzo piękne róże. Świetny przepis. Zapisuję Agnieszko i chętnie je zrobię, bo ostatnio za mną chodzi coś.... między ptysiami a deserem z ciasta francuskiego. Już znalazłam podpowiedź u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Polecam.
Usuń