Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!!
Składniki na pieczeń z warzywami
1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku)
1 cebula
1 mała marchewka
0,5 pietruszki
0,25 małego selera
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
NA MARYNATĘ:
0,33 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca)
Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut, po czym dodajemy posiekana natkę,
dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie.
Mięso nacinamy wzdłuż dość głęboko, ale nie do końca, tworząc prostokątny płat.
Rozbijamy mięso tłuczkiem, tak by miało grubość około 2 cm,
wnętrze smarujemy 2-3 łyżkami marynaty, wykładamy nadzienie
i zwijamy tworząc coś na wzór rolady. Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami,
równomiernie smarujemy marynatą
i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia.
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na około 30 minut, żeby mięso odpoczęło i nabrało soczystości. Po tym czasie kroimy w plastry, podajemy z dowolnym sosem.
Składniki na pieczeń z warzywami
1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku)
1 cebula
1 mała marchewka
0,5 pietruszki
0,25 małego selera
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
NA MARYNATĘ:
0,33 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca)
Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut, po czym dodajemy posiekana natkę,
dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie.
Mięso nacinamy wzdłuż dość głęboko, ale nie do końca, tworząc prostokątny płat.
Rozbijamy mięso tłuczkiem, tak by miało grubość około 2 cm,
wnętrze smarujemy 2-3 łyżkami marynaty, wykładamy nadzienie
i zwijamy tworząc coś na wzór rolady. Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami,
równomiernie smarujemy marynatą
i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia.
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na około 30 minut, żeby mięso odpoczęło i nabrało soczystości. Po tym czasie kroimy w plastry, podajemy z dowolnym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz