Sezon na młodą kapustę w pełni, więc postanowiłam przygotować ją w mojej ulubionej postaci. Gęsta, aromatyczna, delikatna, skąpana w słodkiej śmietanie, przyprószona siekanym, pachnącym koperkiem. Pycha!!! Cały rok czekam właśnie na nią! Polecam!
Składniki na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną
1 nieduża, młoda kapusta
300 ml rosołu
1 mały listek laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów)
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do ugotowanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy koperek, mieszamy, wyłączmy grzanie i gotowe! Pycha!
Składniki na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną
1 nieduża, młoda kapusta
300 ml rosołu
1 mały listek laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów)
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do ugotowanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy koperek, mieszamy, wyłączmy grzanie i gotowe! Pycha!
Boże, zdjęcia tej kapustki nadają się na tapetę! Ja robię nieco inaczej, ale też czekam na nią cały rok :-)
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję bardzo :) Jeszcze chwilka i znów będzie :)
Usuńale mi narobiłaś ochoty! :P
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;)
UsuńNie, no super danie!!! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam!!!
UsuńWłaśnie kupiłam nową kapustę i wypróbuję ten przepis już dziś. Mam nadzieję, że też wyjdzie mi taka pyszna.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - muszę zrobić :-)
Dzięki ;)
UsuńZrobiłam jest super. Zjadłam do obiadu bez mięsa.😍
OdpowiedzUsuńWspaniale 🥰
Usuń