Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek, kolację, drugie śniadanie, a ja natomiast przygotowałam je na nasz wyjazd i świetnie sprawdziły się jako przekąska w podróży. Dodatki mogą być różne, począwszy od smażonych z cebulą pieczarek, szynki, pomidorów, sera, kiełbasy, czy co tam jeszcze znajdziemy w lodówce. Polecam!
Składniki na mini pizze
CIASTO:
550 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży (lub 7g instant)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju
250 ml ciepłego mleka
1 duże jajko (lub 2 małe)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
NADZIENIE:
cebula
100 g pieczarek
kilka plasterków szynki
sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu)
ser żółty
olej
sól
pieprz
oregano
Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant pomijamy tę czynność). W kilku łyżkach mleka rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy rozczyn i odstawiamy na 10 minut. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę składników (przy drożdżach instant mąkę mieszamy z mąką i reszta składników) i wyrabiamy mikserem z hakami około 8-10 minut, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinkę, żeby wyrosło podwajając swą objętość.
Przygotowujemy dodatki. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem, układamy na nim łyżkę smażonych pieczarek, szynkę i żółty ser.
Odkładamy na około 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte pizze posypujemy oregano i pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 8 minut. Gotowe!
Składniki na mini pizze
CIASTO:
550 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży (lub 7g instant)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju
250 ml ciepłego mleka
1 duże jajko (lub 2 małe)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
NADZIENIE:
cebula
100 g pieczarek
kilka plasterków szynki
sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu)
ser żółty
olej
sól
pieprz
oregano
Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant pomijamy tę czynność). W kilku łyżkach mleka rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy rozczyn i odstawiamy na 10 minut. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę składników (przy drożdżach instant mąkę mieszamy z mąką i reszta składników) i wyrabiamy mikserem z hakami około 8-10 minut, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinkę, żeby wyrosło podwajając swą objętość.
Przygotowujemy dodatki. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem, układamy na nim łyżkę smażonych pieczarek, szynkę i żółty ser.
Odkładamy na około 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte pizze posypujemy oregano i pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 8 minut. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz