Jest niesamowity! Pyszny, czekoladowy, kremowy, o aksamitnej konsystencji, delikatny w smaku, po prostu bajeczny. W sam raz do popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!!
Składniki na likier czekoladowy
1,5 litra mleka
450 g cukru
2 budynie czekoladowe w proszku
100 g gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady
1 laska wanilii
500 ml białego rumu
Przygotowujemy duży garnek o grubym dnie, taki w którym mleko się nie przypali. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka i przekładamy do garnka razem ze strąkami, dolewamy 1 litr mleka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy.
W tym czasie mieszamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i kakao.
Gdy mleko się zagotuje, wyjmujemy strąki wanilii, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone w mleku kakao i budyń, i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 2 minut energicznie mieszając trzepaczką. Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą, studzimy mieszając od czasu do czasu (żeby nie zrobił się kożuch). Do jeszcze ciepłej masy wlewamy rum, mieszamy, rozlewamy do butelek i gotowe :-).
Składniki na likier czekoladowy
1,5 litra mleka
450 g cukru
2 budynie czekoladowe w proszku
100 g gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady
1 laska wanilii
500 ml białego rumu
Przygotowujemy duży garnek o grubym dnie, taki w którym mleko się nie przypali. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka i przekładamy do garnka razem ze strąkami, dolewamy 1 litr mleka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy.
W tym czasie mieszamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i kakao.
Gdy mleko się zagotuje, wyjmujemy strąki wanilii, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone w mleku kakao i budyń, i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 2 minut energicznie mieszając trzepaczką. Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą, studzimy mieszając od czasu do czasu (żeby nie zrobił się kożuch). Do jeszcze ciepłej masy wlewamy rum, mieszamy, rozlewamy do butelek i gotowe :-).
zapowiada się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i kremowy. Polecam zrobić, na Dzień Kobiet będzie jak znalazł :)
UsuńJuż sama nazwa kusi, zdjęcie również. Chyba naprawdę jest wart wypróbowania, bo musi być niezwykle pyszny. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :) Na Święta będzie idealny!!!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
A ten budyń jest aż tak konieczny? Budyń jest przecież na mące ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńTaki jest mój przepis. Zachęcam do wypróbowania 🍹
Usuń