Czym byłby maj i czerwiec bez swojskiego kompotu z rabarbaru. Słodko-kwaśny smak idealnie gasi pragnienie, więc jest wprost stworzony do popijania w ciepłe wiosenno-letnie dni. Pamiętajmy, że rabarbar można jeść tylko do końca czerwca, gdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!!
Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem
600 g rabarbaru
1 kawałek cynamonu
sok z 2 cytryn
1 l wody
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn, zmniejszamy grzanie i wkładamy rabarbar. Gotujemy 5-7 minut nie mieszając. Jeśli zamierzamy podać czysty kompot należy go teraz przecedzić. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Podajemy schłodzony, w upały polecam dodać kilka kostek lodu.
Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem
600 g rabarbaru
1 kawałek cynamonu
sok z 2 cytryn
1 l wody
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn, zmniejszamy grzanie i wkładamy rabarbar. Gotujemy 5-7 minut nie mieszając. Jeśli zamierzamy podać czysty kompot należy go teraz przecedzić. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Podajemy schłodzony, w upały polecam dodać kilka kostek lodu.
uwielbiam kompot rabarbarowy, a ten na pewno jest bardzo pyszny - serdeczności :):):)
OdpowiedzUsuńT prawda ;) Cynamon nadaje mu głębi. Polecam i gorąco pozdrawiam :)
Usuń