Kaiser kaffee (kawa cesarza) przygotowywana specjalnie dla Franciszka Józefa I, u nas znana bardziej pod nazwą kawa po Wiedeńsku. Jeśli ktoś ma ochotę na chwilę zapomnienia, polecam przygotować sobie tę kawusię, bo jest pyszna!!! Słodziutka, kremowa, wyrafinowana, pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Polecam!!!
Składniki na Kaiser kaffee, czyli kawę po wiedeńsku na dwie porcje
2 łyżki cukru
2 żółtka
200 ml mocnej kawy ( może być zarówno z ekspresu lub rozpuszczalna)
około 0,5 szklanki bitej śmietany do dekoracji
Żółtko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wrzącą kawę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy bitą śmietana i ewentualnie wiórkami czekolady lub likierem czekoladowym i podajemy. Pychota!!!
Kocham kawę po wiedeńsku, szczególnie na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńTaka rozpusta na śniadanie? Podoba mi się Twój pomysł!!!
UsuńMMMM kawa po wiedeńsku!!! Nigdy nie piłam ale muszę ją na pewno zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Dziękuję serdecznie i polecam!
UsuńPozdrawiam cieplutko!
świetny pomysł chętnie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i czekam na efekty :)
Usuń