Szybkie, smaczne, mięciutkie, soczyste ciasto, w sam raz na leniwe, majowe popołudnie. Polecam!!!
Składniki na ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na tortownicę o średnicy 24 cm
600 g rabarbaru
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
cukier puder do posypania
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy, na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam!!!
Składniki na ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na tortownicę o średnicy 24 cm
600 g rabarbaru
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
cukier puder do posypania
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy, na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam!!!
Mi najbardziej smakują ciasta z powidłami śliwkowymi https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe bo są bardzo smaczne. Bardzo fajnie komponują się z ciastem kruchym.
OdpowiedzUsuń