Dziś zapraszam na swojski, domowy, pszenny chleb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, puszysty, ale najważniejsze jest chyba to, że ma mięciutki miąższ i pyszną chrupiącą skórkę. Przepis dostałam dawno temu od Pani Kasi, którą teraz gorąco pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :-) Nadmienię jeszcze, że z podanych składników powstaje duży bochen chleba i śmiało można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec dwa mniejsze bochenki. Polecam!!!
Składniki na domowy chleb pszenny na drożdżach
ROZCZYN:
15 g świeżych drożdży
50 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
70 dag mąki pszennej np. wrocławska, poznańska
150 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
GLANC:
płaska łyżeczka mąki
70 ml zimnej wody
szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem i wodą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i odstawiamy na chwilkę, aż rozczyn podwoi swoją objętość. W tym czasie do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści, studzimy. Do miski z mąką i rozczynem wlewamy ciepłe mleko i wodę, na końcu dodajemy sól. Następnie mieszamy najpierw łyżką, a później należy zakasać rękawy i wyrobić ciasto ręką (można oczywiście użyć miksera), po 10 minutach wyrabiania przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w misce, aż podwoi objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, formujemy chleb, przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do czasu kiedy, chleb podwoi objętość. Przygotowujemy glanc, który sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy sól, zagotowujemy i studzimy. Wyrośnięty chleb nacinamy nożem w kilku miejscach,
Składniki na domowy chleb pszenny na drożdżach
ROZCZYN:
15 g świeżych drożdży
50 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
70 dag mąki pszennej np. wrocławska, poznańska
150 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
GLANC:
płaska łyżeczka mąki
70 ml zimnej wody
szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem i wodą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i odstawiamy na chwilkę, aż rozczyn podwoi swoją objętość. W tym czasie do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści, studzimy. Do miski z mąką i rozczynem wlewamy ciepłe mleko i wodę, na końcu dodajemy sól. Następnie mieszamy najpierw łyżką, a później należy zakasać rękawy i wyrobić ciasto ręką (można oczywiście użyć miksera), po 10 minutach wyrabiania przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w misce, aż podwoi objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, formujemy chleb, przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do czasu kiedy, chleb podwoi objętość. Przygotowujemy glanc, który sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy sól, zagotowujemy i studzimy. Wyrośnięty chleb nacinamy nożem w kilku miejscach,
smarujemy glancem,
i wkładamy do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika na 10-15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż będzie rumiany.
Pięknie zarumieniony! Uwielbiam domowy chleb - najlepiej prosto z pieca! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy jeszcze ciepły z topiącym się masełkiem :)
UsuńJaki piękny bochen :D Wyrósł idealnie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Jego główną zaletą jest to, że ma chrupiącą (naprawdę chrupiącą!) skórkę i miękkie wnętrze!
UsuńFantastyczny chleb! Zapisuję przepis, spróbuję upiec :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszny!!!
UsuńZapisuje przepis do wypróbowania. Pani Agnieszko jestem matką dwóch małych smykow i w dodatku z wykształcenia technologiem technologii żywności i wie Pani jak skrocilam czas oczekiwania na ruszenie się drożdży? Rozkruszam w misce, w której będzie zarabiany chleb, zasypane cukrem w tym czasie w garnuszku rozpuszczam masło i gdy jest w stanie płynnym dolewam określoną w przepisie ilość zimnego mleka. W ten sposób ciepła mieszaninę wlewamy do drożdży i po minucie mieszam całość. Pięknie babelkuja :-) a chleb piękny :-)
OdpowiedzUsuńŁał! Bardzo ciekawy sposób! No i teraz z pewnością wypróbuję! Dziękuję bardzo i pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie :)
UsuńWitam.Czy chleb nie traci kształtu i nie robi się płaski podczas pieczenia ? Piekę inny chlebek,ale w foremce keksówce,chętnie wypróbuje nowy przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChlebek zawsze jest puszysty i sprężysty, nie opada. Polecam.
UsuńCieszę się, że trafiłam (chyba ok roku temu) na ten przepis - spodobał mi się wygląd chleba. Dzieci zawsze dobierają się do niego zanim wystygnie�� Dziś piecze się podwójna porcja - polecam lekkie modyfikacje np. posypanie czarnuszką, sezamen, do środka można dołożyć suszone pomidory, pestki dyni... Podmieniałam też cześć mąki na np owsianą lub orkiszową itd., co kto lubi��. Bardzo dziękuję za ten cudny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chleb Wam smakuje. Muszę koniecznie wypróbować dodatek mąki owsianej, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za inspirację i przemiły komentarz. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDrobna rada: chleb byłby lepszy, gdyby dać mu więcej czasu. Po pierwszym zarobieniu trzy razy wyrabiany i składany co 40 minut. Wtedy miąższ będzie bardziej napowietrzony a chleby puszysty. Przez pierwsze 10-15 minut w piekarniku powinno być naczynie z wodą - chleb będzie wilgotny i nie będzie się kruszył.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZ przyjemnością znów buszuję sobie po twoim blogu... jakie zapachy i smaki! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBuszuj, buszuj ;)
UsuńCzy mąki nie jest za mało? 70 dag w stosunku do takiej ilości płynów?
OdpowiedzUsuńNie, proporcje są w porządku. Polecam 😊
UsuńJa musiałem dodać znacznie więcej mąki :(
UsuńJakiej użyłeś mąki? A efekt końcowy?
UsuńChleb....no cóż ...prze prze prze przepyszny ... Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń🥰 Dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie 😊
Usuń