Jest z nami od zawsze. Mama przygotowywała sos musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli jeszcze ktoś nie próbował, to zachęcam, bo można w łatwy i smakowity sposób urozmaicić domowe potrawy ;-)
Składniki na sos musztardowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400-450 ml rosołu (może być z kostki)
1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską)
W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, musztardę, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli jest za rzadki to gotujemy chwilę dłużej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, jeśli za gęsty to dolewamy odrobinę rosołu. Gotowe!
Składniki na sos musztardowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400-450 ml rosołu (może być z kostki)
1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską)
W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, musztardę, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli jest za rzadki to gotujemy chwilę dłużej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, jeśli za gęsty to dolewamy odrobinę rosołu. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz