Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam.
Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie
1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta
2 kiszone ogórki
4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka
15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy
1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża)
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka przyprawy do gulaszu
0,5 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
sól
pieprz mielony
olej
3-4 łyżki mąki
100 ml śmietany słodkiej
Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy je na desce i rozbijamy, tak by otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm. Jeśli mięso ma nieregularny kształt to odcinamy nadmiar i gotujemy razem z roladą. Na rozbitym kawałku wieprzowiny smarujemy musztardę, układamy garść cebuli, przekrojoną na pół kiełbasę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórki i zwijamy roladę, spinając brzegi wykałaczkami lub związując bawełnianą nicią. W sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na złoto-brązowy kolor, dodajemy resztę cebuli, a gdy się ona zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy np. przyprawą do gulaszu lub solą. Żeby rolada nam się ładnie pokroiła, musi ostygnąć, więc zostawiamy ją na co najmniej pół godziny. Roladę podajemy pokrojoną, obficie polaną sosem.
Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie
1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta
2 kiszone ogórki
4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka
15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy
1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża)
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka przyprawy do gulaszu
0,5 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
sól
pieprz mielony
olej
3-4 łyżki mąki
100 ml śmietany słodkiej
Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy je na desce i rozbijamy, tak by otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm. Jeśli mięso ma nieregularny kształt to odcinamy nadmiar i gotujemy razem z roladą. Na rozbitym kawałku wieprzowiny smarujemy musztardę, układamy garść cebuli, przekrojoną na pół kiełbasę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórki i zwijamy roladę, spinając brzegi wykałaczkami lub związując bawełnianą nicią. W sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na złoto-brązowy kolor, dodajemy resztę cebuli, a gdy się ona zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy np. przyprawą do gulaszu lub solą. Żeby rolada nam się ładnie pokroiła, musi ostygnąć, więc zostawiamy ją na co najmniej pół godziny. Roladę podajemy pokrojoną, obficie polaną sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz