Zachciało nam się dzisiaj jakiegoś słodkiego podwieczorku. Postanowiłam zrobić te pyszne bułeczki i to był strzał w dziesiątkę. Filiżanka kawy, a do tego mięciutkie, jeszcze ciepłe, delikatne bułeczki z serem, posypane kruszonką i oprószone cukrem pudrem. Coś pysznego!!! Ja jeszcze się skusiłam i na kolację zjadłam jeszcze jedną, do tego kubek gorącego mleka i wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Zostało jeszcze kilka, więc na drugie śniadanie będą jak znalazł! Już się nie mogę doczekać drugiego śniadania :-)
Składniki na bułeczki drożdżowe z serem
ROZCZYN:
50 g drożdży (0,5 kosteczki)
0,5 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
RESZTA SKŁADNIKÓW:
3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki mleka
1 duże jajko (lub dwa malutkie)
4 i 1/2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki)
1/4 kostki margaryny do pieczenia
szczypta soli
roztrzepane jajko do posmarowania
MASA SEROWA:
250g mielonego sera białego
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 żółtko
2 łyżki sparzonych rodzynek (opcjonalnie)
KRUSZONKA:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć.
Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką, jak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdy z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x16 cm. Masę serową również dzielimy na cztery części i jedną z nich smarujemy na powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części, następnie tępą stroną noża dociskamy środek bułeczki tworząc wgniecenie biegnące wzdłuż dłuższego boku, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni C, aż się ładnie zarumienią. Następnie posypujemy cukrem pudrem i wcinamy :-)
Składniki na bułeczki drożdżowe z serem
ROZCZYN:
50 g drożdży (0,5 kosteczki)
0,5 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
RESZTA SKŁADNIKÓW:
3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki mleka
1 duże jajko (lub dwa malutkie)
4 i 1/2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki)
1/4 kostki margaryny do pieczenia
szczypta soli
roztrzepane jajko do posmarowania
MASA SEROWA:
250g mielonego sera białego
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 żółtko
2 łyżki sparzonych rodzynek (opcjonalnie)
KRUSZONKA:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
cukier puder do posypania
Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć.
Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką, jak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdy z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x16 cm. Masę serową również dzielimy na cztery części i jedną z nich smarujemy na powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części, następnie tępą stroną noża dociskamy środek bułeczki tworząc wgniecenie biegnące wzdłuż dłuższego boku, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni C, aż się ładnie zarumienią. Następnie posypujemy cukrem pudrem i wcinamy :-)
Wyglądają cudownie ;) Nie robiłabym tylko kruszonki, bo za nią nie przepadam, ale reszta składników bardzo mi się podoba. Jak byłam w podstawówce, to dokładnie tak wyglądające można było kupić w szkolnym sklepie ( i identyczne były także z nadzieniem budyniowym), ale ja wtedy nie lubiłam drożdżówek, a zresztą takie domowe to inny wymiar smaku ;) Twoimi na pewno bym nie pogardziła ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, zapraszam! Właśnie robię kakao ;)
UsuńIle wychodzi tych bułeczek z przepisu? Chciałam jutro zrobić 😁
Usuń16 bułek. Najpierw dzielimy ciasto na 4 części, następnie z każdej robimy roladę, którą również dzielimy na 4 części.
Usuńtaką bułeczkę z serem porywam na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń;D Proszę bardzo!
Usuńzrobiłam z tego przepisu pierwszy raz w zyciu bułeczki drozdzowe,bo dopiero raczkuje w kuchni,
OdpowiedzUsuńwyszły przepyszne,lepsze niż buleczki z serem mojej mamy
:) Gratuluję debiutu i jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałaś się właśnie na ten przepis. Dziękuję za przemiły komentarz i pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńDzisiaj upiekłem, są rewelacyjne, polecam każdemu kto wie co to jest super wypiek
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się, że smakowały :)
UsuńBułeczki wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńChciałabym wypróbować Twój przepis, ale nie jestem pewna gdzie mam zrobić wgniecenie tepą stroną noża? :)
OdpowiedzUsuńNa środku bulki, równolegle do linii cięcia. Jak już potniesz rolade na bulki, to po środku cięć. Bułka ma przypominać motyla. 😁
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam spróbować 😊
UsuńSwietny przepis. Buleczki wyszly mieciutkie i puszyste. Domownicy zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńJak długo muszą się bułeczki piec?
OdpowiedzUsuńOkoło 20 minut.
UsuńJakiego sera najlepiej użyć? :)
OdpowiedzUsuńJa używam sera mielonego np. Pacynka w kostkach po 250 g.
UsuńJeżeli chce użyć drożdży suchych to jaką ilość?
OdpowiedzUsuńNajlepiej 1,5 opakowania, czyli około 10 g. Jeśli użyjesz 1 opakowania ciasto też wyrośnie, ale trzeba wydłużyć czas wyrastania nawet do 1,5 godziny.
UsuńPyszne bułeczki! Zniknęły blyskawicznie😋już robię nastepne😀
OdpowiedzUsuń🥰 Fantastycznie!
UsuńCzy margarynę można zastopic masłem?
OdpowiedzUsuńOczywiście.
UsuńDziś zrobiłam pierwsze w swoim życiu bułeczki. Wyszły przepyszne, rewelacyjny przepis 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńWitam chciałabym zro bić je ale z budyniem tylko nie wiem jakim i jak go przygotować
OdpowiedzUsuńPolecam budyń waniliowy lub śmietankowy, taki z torebki. Przygotowuję go zawsze zgodnie z instrukcją i studzę. Jeśli zamierzam dodać garść owoców, np. jagód lub porzeczek to dodaję więcej cukru (+1 łyżka).
UsuńPrzepyszne mięciutkie poprostu rewelacyjne 😋😋😋mniamniusie
OdpowiedzUsuńSuper 😁 Cieszę się, że się udały 🥰
UsuńSą przepyszne
OdpowiedzUsuń🥰 Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie 😀
Usuń