Czasami gdy nie mamy już pomysłu co można zrobić z mięskiem z rosołu, warto wypróbować ten sposób. Kurczak wychodzi obłędny, najlepiej do panierowania nadają się udka, więc czasami przygotowuję rosół z ćwiartek z kurczaka, by później usmażyć je i podać do drugiego dania. Panierka usmażona na złoto jest chrupiąca, a natomiast mięsko soczyste, mięciusie, samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Pycha!!!
Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce
4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry
1 duże lub 2 małe jajka
bułka tarta
przyprawa do kurczaka
papryka słodka lub ostra
olej do smażenia
Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju, gdy się już ładnie ze złocą odsączamy z tłuszczu, układając chrupiące kawałki na ręczniku papierowym. Gotowe!
Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce
4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry
1 duże lub 2 małe jajka
bułka tarta
przyprawa do kurczaka
papryka słodka lub ostra
olej do smażenia
Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju, gdy się już ładnie ze złocą odsączamy z tłuszczu, układając chrupiące kawałki na ręczniku papierowym. Gotowe!
Myslalem,ze tylko ja robie takiego kurczaka, a jednak nie. Nauczyla mnie teog babcia. Taki kurczak to szał, po ugotowaniu nacieram papryka ostra w jajko, bulke tarta i na olej. Pycha! Pomidorowa z makaronem i taki zestaw kurczakow z majonezem, albo sosem tatarskim i jestem w niebie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) O tak, rewelacyjnie smakuje! Moje ulubione mięsko :) Pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńKochani!
OdpowiedzUsuńDla laików, proszę o temperaturę oleju (frytownica) i czas smażenia.
Pozdrawiam!
Adam
:)
OdpowiedzUsuńNie lubię marnować jedzenia, a za gotowanym kurczakiem nie przepadam, dlatego niestety często lądował w moim koszu. Dziękuję za przepis - chętnie go wypróbuję. Skoro tak go zachwalasz, na pewno jest smaczny i wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńSpróbuję. Niedlugo. Zaraz po pomidorowej. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńDzisiaj robiłem. Palce lizać. Dzięki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńNie próbowałam, ale spróbuję, szukałam przepisu na kurczaka najpierw o gotowanego a później upieczonego, ale nie znalazłam.
OdpowiedzUsuńPolecam ten sposób na kurczaka, jest naprawdę bardzo dobry 😊
UsuńWczoraj wypróbowałam ten przepis, po rosole został mi kurczak, bardzo dobry, chrupiące skórka, podałam z frytkami i surówka, rewelacja polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😁
UsuńSzkoda że mi nie podsłaś
Usuń🙃
UsuńZawsze smażyłem bezpośrednio z rosołu na margarynie podlewając rosolem a tu proszę ciekawa alternatywa
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńDziś wypróbuję dziękuję za pomysł 😊
OdpowiedzUsuńPolecam się 😊
Usuń