niedziela, 29 maja 2016

Mrożony jogurt truskawkowy.


     Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was coś dla ochłody, a mianowicie mrożony jogurt truskawkowy. Błyskawiczny w przygotowaniu, bez użycia maszyny do lodów, a jedynie kielicha do miksowania (z funkcją kruszenia lodu). Mrożony jogurt z tego przepisu nie ma konsystencji lodów lecz gęstego, zmrożonego szejka, idealnego dla schłodzenia i orzeźwienia. Jest kremowy, intensywnie owocowy i po prostu pyszny! Jeśli wolicie lody jogurtowe zamroźcie powstałą masę (można użyć maszyny, lub co 30 minut przemieszać całość dokładnie). To co, gotowi na truskawkowe orzeźwienie? Jeśli tak, to zapraszam!


Składniki na mrożony jogurt truskawkowy: na 2 porcje
180 g mrożonych truskawek
250 g gęstego jogurtu naturalnego (lub 360 g zwykłego)
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

     Jeśli używamy zwykłego jogurtu musimy go odsączyć, a mianowicie gęste sito ustawiamy na misce i wlewamy do niego jogurt, przekładamy do lodówki i czekamy około 1-2 godzin aż płyn spłynie na dno miski, a w sicie zostanie gęsty jogurt.
     Truskawki przekładamy do kielicha miksującego, włączamy funkcję do kruszenia lodu. Gdy truskawki są już zmiksowane dodajemy cukier, jogurt i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe! Masę przekładamy do miseczek i podajemy od razu. Prawda, że proste?




12 komentarzy:

  1. uwielbiam zimne jogurty i truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, ja robię podobnie i mieszam z maślanką. Mam taki zimny koktajl. Ale z jogurtem też chętnie spróbuję. A polecam zmiksować mrożone truskawki z pokrojonym bananem i łyżką jogurtu - wyjdą pyszne lody :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko, muszę koniecznie spróbować! Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. uwielbiam :) robię podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj dzisiaj upał, przydałby się taki :) trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń