Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami.


     Macie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki. Sałatka jest pyszna, zdrowa, idealna na przystawkę, śniadanie, kolację, albo lunch (choć do pracy polecam raczej rybę z puszki :D). Smaki idealnie się komponują tworząc syte, wspaniałe danie. Dla mnie bomba! Polecam!!!


Składniki na sałatkę z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami:
1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania
kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka
1 awokado
1/3 strączka papryki (u mnie czerwona)
1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie)
4-5 rzodkiewek
1/2 pęczki szczypiorku
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka soku z cytryny
sól (opcjonalnie)
pieprz
oliwa
     Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę rozdrabniamy, przekładamy do miski. Miąższ awokado wydrążamy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do miski. Paprykę, rzodkiewki siekamy w średnią kostkę, szczypiorek i peperoni siekamy drobniutko, dodajemy do ryby. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub połówki i również dodajemy do warzyw. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy solą (ja nie musiałam, gdyż ryba była wystarczająco słona), pieprzem, możemy dodać łyżkę oliwy, mieszamy, a następnie chłodzimy. Podajemy po około 2 godzinach. Ja podałam ją jako przystawkę w kieliszkach od szampana (rant kieliszków moczymy w wodzie, a następnie w soli). Gotowe!


Inspirowałam się sałatką Dragany z bloga Gaga w kuchni, bardzo polecam Wam tę stronę!!!




Komentarze

Prześlij komentarz