czwartek, 30 kwietnia 2015

Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami.


     Pogoda nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam rodzince tartę. Co powiecie na kruche, maślane ciasto, obsypane słodką kruszonką, wypełnione rabarbarem i truskawkami? Mam nadzieję, że się skusicie, bo pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! W sam raz na majówkę, polecam!


Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami
CIASTO:
250 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
200 g pokrojonego w kostkę, zimnego masła
50-70 ml zimnej wody
     Mąkę przesiewamy z solą i cukrem do miski, dodajemy masło i miksujemy, aż ze składników otrzymamy "kruszonkę". Teraz dolewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy okruchy w jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy kolejną łyżkę wody, do skutku). Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.

NADZIENIE:
400 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki
200-300 g truskawek (u mnie mrożone)
2 -3 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi (lub proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym)
     Rabarbar, truskawki i cukier przekładamy do garnka, zagotowujemy na dużym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Od momentu zagotowania dusimy maksymalnie 2 minutki, wyłączamy grzanie, odkrywamy pokrywkę, chwilkę studzimy. Do przestudzonych owoców dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy.

     Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odkładamy 2 łyżki ciasta na kruszonkę, a resztę wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor.

KRUSZONKA:
2 łyżki ciasta kruchego
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki
1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów
     Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.

     Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, przykrywamy kruszonką i pieczemy około 20-25 minut, czyli aż się kruszonką apetycznie zarumieni. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
 

8 komentarzy:

  1. Cudowna. No i ten rabarbar. Zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś też kupiłam rabarbar i jutro biorę się za jakieś ciasto z nim w roli głównej. Twoje wygląda baaaardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beautiful! ♥ I like this kind of cake...

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta na czasie, uwielbiam połączenie truskawek i rabarbaru. I duzo kruszonki jak u ciebie pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, połączenie rabarbaru i truskawek jest doskonałe! Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń