Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką.


     Dziś zapraszam na sernik krakowski, który pojawia się u nas na każde święta. Tradycyjny sernik z kratką z kruchego ciasta ma w sobie coś magicznego. Ilekroć go upiekę, znika błyskawicznie. Zresztą nie ma co się dziwić bo jego intensywny, klasyczny smak nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Tajemnicą jego smaku jest użycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam!


Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm
KRUCHE CIASTO:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody
MASA SEROWA:
1 kg twarogu
4 jajka
125 g miękkiego masła
200 g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
200 g śmietany 30%
rodzynki
skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta)
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody
      Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant.
     Ser dwu lub trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy nie dłużej niż 50 min (gdy ciasto się zbyt szybko rumieni przykrywamy wierzch folią aluminiową) Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik, a po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ciasto nie jest zbytnio napowietrzane, więc nie opada. Gdy ciasto jest już zimne (ja studziłam całą noc) wyjmujemy z blachy i lukrujemy i gotowe!
     Lukier. Mieszamy przesiany cukier puder z dwoma łyżkami soku z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny. 





Komentarze

  1. Klasyczny ale jaka piękna kratka, i do schrupania. Uwielbiam serniki kupiłaś mnie nim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, jest mi ogromnie miło ;)
      Pozostaje mi tylko zaprosić Cię na kawałek ;)

      Usuń
  2. Sernik-moja miłość. Co prawda wolę taki bez ciasta, ale ta kratka mnie kupiła całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj sernik krakowski to czysta klasyka, robiłam ostatnio na Wielkanoc i pewnie będzie powtórka w te Święta :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny Ci wyszedł. Bardzo lubię ten serniczek za jego pyszną kratkę :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekłam sernika, bo za bardzo za nimi nie przepadam, ale tym przepisem mnie przekonałaś zeby na te swięta spróbować- wygląda pysznie! Oj taki puszysty serniczek z kratką-jestem całkowicie na TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jesteś ;) zaprosiła bym Cie na degustację, ale już nie ma ;p

      Usuń
  6. Aha, i przepis na makowiec z duuużą iloścą maku poproszę! Może na kruchym cieście? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w planach upiec w weekend :) Zapraszam więc na kawałek.
      Polecam również drożdżową struclę z makiem, porządnie nadzianą ;)

      Usuń
  7. Nie wyobrażamy sobie jakiegokolwiek święta bez sernika :D Nasza babcia robi go cudownego, ale tego byśmy też nie odmówiły. Szczególnie, że wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie mój ulubiony sernik! Twój jest piękny, obłędnie wygląda, a pewnie smakuje jeszcze lepiej :) Zawsze wydaje mi się dość pracochłonny (jak na sernik), ale w te święta mam zamiar go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Sernik jest naprawdę pyszny!!! Nie jest pracochłonny (do mielenia sera zawsze można zatrudnić męża ;), w każdym razie wart jest zachodu ;p

      Usuń
  9. Sernik i keks to są dwa najlepsze ciacha. Twój wyszedł świetnie, mega apetycznie i nie da sie odmówić choć 1 kawałkowi!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki! Jest naprawdę rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój ulubiony sernik! Nie może go zabraknąć na Święta :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz