Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe.

      Słoneczko się chyba na nas obraziło i od wczoraj leje... Co tu robić? Ja postanowiłam upiec ciasteczka. Włoskie, maślane, waniliowo-kakaowe, kruchutkie, mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach... Ich zaletą jest to, że nie twardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!!

Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe
BIAŁE CIASTO:
220 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
1 budyń waniliowy bez cukru
115 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
115 g zimnego masła
3 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
CIEMNE CIASTO:
230 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
7-8 łyżeczek kakao
1 budyń czekoladowy bez cukru
115 g cukru pudru
115 g zimnego masła
3 białka
1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej)
     Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, łączymy je razem,
rolujemy na wałeczek
 grubości najmniejszego palca, skręcamy,
dzielimy na kawałki i formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Ciasteczka te nie są mocno słodkie, dlatego można oprószyć je cukrem pudrem lub lukrować, lub maczać brzegi w czekoladzie i dekorować np. wiórkami kokosowymi, albo drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową. W każdej wersji są pyszne!



Komentarze

Prześlij komentarz