Uwielbiam orzechy i wszystko co z orzechami, więc nie zdziwicie się jeśli powiem, że Nussecken to jedne z najlepszych ciasteczek jakie upiekłam. Półkruche ciasto, orzechy w cukrze i miodzie oraz odrobina czekolady. Trochę kaloryczne, dlatego warto wydzielać sobie tę przyjemność ;), zwłaszcza że w szczelnym pojemniku mogą być przechowywane do 3 tygodni. Bardzo polecam!
Składniki na Trójkąty z orzechami (Nussecken) na formę z wyposażenia piekarnika:
CIASTO:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g masła
2 jajka
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy w dłoniach do utworzenia luźnej kruszonki. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (42x35 cm)
NADZIENIE:
3 łyżki gładkiego dżemu (u mnie brzoskwiniowy)
200 g masła
200 g cukru
2 łyżki miodu
50 g płatków migdałowych
450 g orzechów włoskich (część posiekana, część zmielona, część w całości)
Masło z cukrem i miodem topimy w patelni o grubym dnie, gdy cukier się rozpuści dodajemy orzechy i migdały, mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minutki, studzimy.
Ciasto smarujemy dżemem, na wierzch rozkładamy orzechy i pieczemy około 20 minut w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku. Jeszcze ciepłe ciasto dzielimy na trójkąty (ostrym nożem, ja używam do tego celu dobrego noża do chleba).
DEKORACJA:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, łączymy z olejem i dekorujemy lekko przestudzone trójkąty. Gotowe :)
jakie pyszności, porywam przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńMuszę je upiec. Kocham orzechy włoskie.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńŁadnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńTrójkąciki szczęścia! Obawiam się, że gdy je zrobię, to nawet do 3 godzin nie dotrwają...
OdpowiedzUsuńHa ha ha ;) No mam nadzieję :)
UsuńJadłam, wspaniałe! Doskonale na wyprawy w góry,
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie! :)
UsuńTo są moje smaki, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńMało pracy, dużo przyjemności ;)
UsuńSzybka propozycja na święta, mam tyko nadzieję, że orzechy obrodzą w tym roku (mamy starego orzecha za stodołą), bo ich cena w tym roku była powalająca. Ale za to blacha orzechowej pyszności duża :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Trzymam kciuki za orzechy 😉
Usuń