Pyszne drożdżowe rogale nadziane masą orzechowo-kakaową. Naprawdę świetna kombinacja, polecam!
Składniki na Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
100 g cukru
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego letniego masła
szczypta soli
Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem oraz masłem, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10-15 minut), gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
NADZIENIE:
200 g zmielonych w blenderze orzeszków ziemnych w karmelu
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru pudru
około 100 ml gorącego mleka
Orzechy łączymy z kakao, cukrem pudrem, dodajemy mleko i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia.
Następnie lekko naciągamy
i zalepiamy nadzienie
wygląda to jak pieróg ;)
następnie zwijamy
i wywijamy końcówki tworząc rogala. Tak przygotowane rogale wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale ostrożnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut, aż do zarumienienia. Gotowe dowolnie dekorujemy.
to ja się częstuję!
OdpowiedzUsuńA proszę Cię bardzo 😊
UsuńWieki nie robiłam rogalików. Koniecznie muszę spróbować, bo takiego przepisu nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam spróbować 😊
UsuńNie jadłam takiego połączenia smaku, bardzo często wcinamy z dżemem i serem :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować tej wersji 😊 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzzy można zrobić z orzechami włoskimi? Mam ich sporo i chciałabym je jakoś wykorzystać
OdpowiedzUsuńOczywiście. Należy jednak dodać trochę więcej cukru, lub łyżkę miodu. Pozdrawiam serdecznie 😊
Usuń