Czym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie powidła. Robię je już od kilku lat i zawsze wzbudzają zachwyt. Gęste, słodkie i przede wszystkim wyjątkowo intensywne w smaku. Do przepisu podstawowego dodaję szczyptę cynamonu, ale można go pominąć lub dodać nieco więcej, smak można dodatkowo wzbogacić dodając przesmażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej, korzennej przyprawy do piernika, wanilii, kakao i tym podobnych specjałów. I tak rogaliki drożdżowe nadziewam klasycznymi powidłami lub z dodatkiem skórek z cytrusów, do piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam!
Składniki na Powidła z suszonych śliwek:
300 g suszonych śliwek
500 ml przegotowanej wody
10 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
szczypta cynamonu
opcjonalnie łyżka cukru, sok z cytryny
Suszone śliwki przekładam do wąskiego wysokiego naczynia, dociskamy do dna i zalewam wodą (najlepiej gorącą). Śliwki odstawiamy na około 1-2 godziny. Namoczone śliwki blendujemy razem z wodą do uzyskania pasty, przekładamy na patelnię lub szeroki rondel o grubym dnie, dodajemy klasyczne powidła śliwkowe i smażymy około 30 minut na średnim ogniu często mieszając. Na koniec doprawiamy cynamonem. Jeśli powidła wydają nam się zbyt mało słodkie dodajemy cukier, jeśli są zbyt słodkie równoważymy smak sokiem z cytryny. Tak przygotowane gorące jeszcze powidła albo przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, albo już wystudzone przekładamy do pojemnika spożywczego i przechowujemy w lodówce. Gotowe :)
powidła uwielbiam, wersji z suszonych śliwek jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo aromatyczne, polecam ;)
UsuńUwielbiam powidła, są przepyszne :-) bardzo pasują do piernika :-)
OdpowiedzUsuńPiernik to główny, chociaż nie jedyny, powód do przygotowania tych wyjątkowych powideł.
Usuń