Kolejna propozycja na pyszne ciasto z jabłkami. Tym razem jabłka dodajemy bezpośrednio do ciasta, dzięki temu wypiek zyskuje soczystości, ale jest bardziej ciężkie, chociaż nadal puszyste. Idealnym uzupełnieniem ciasta jest puszysty krem z bitej śmietany, całość tworzy ciekawą kombinację smaku. Polecam!
Składniki na ciasto czekoladowo-jabłkowe: na formę 24x28 cm
3 jajka
180 g cukru
100 ml oleju
100 g gorzkiej czekolady
80 ml mleka
2-3 jabłka
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM:
300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) bardzo zimnej!
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i umieszczamy na sicie.
Czekoladę łączymy z olejem, następnie topimy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mieszamy do połączenia.
Jajka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy masa jest już bialutka i puszysta dodajemy odciśnięte jabłka, sól, mleko, olej z czekoladą, ubijamy do połączenia. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy 35-45 minut do zarumienienia (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Studzimy.
Gdy ciasto jest już zimne mieszamy śmietanę z przesianym cukrem pudrem oraz kakao i miksujemy do powstania puszystego kremu. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i chłodzimy co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.
trafia w moje smaki:)
OdpowiedzUsuńPolecam 😊 najlepsze dobrze schłodzone 😋
Usuńohhh jak czekoladowe to perfekcyjne dla mnie i całej rodzinki :D mam nadzieje ze uda mi sie wyprobować twoj przepis w weeekend :D <3
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńKrem niczy mus :)
OdpowiedzUsuń😊
Usuń