Dzisiaj zapraszam na pyszne, soczyste udka z kurczaka pieczone w aromatycznej przyprawie stworzonej na bazie Vegety Natur. Danie proste, nieskomplikowane w przygotowaniu, ale zaskakujące smakiem i aromatem.
Składniki na udka pieczone w Vegecie:
4 udka z kurczaka (z wolnego wybiegu)
1 pełna łyżeczka Vegety Natur
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta czosnku granulowanego
Vegetę, paprykę słodką i czosnek mieszamy w miseczce, a następnie nacieramy nią mięso (dobrze jest wetrzeć przyprawę również pod skórkę). Tak przygotowane mięso odkładamy na godzinę w temperaturze pokojowej lub na około 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) grzałka góra dół. Udka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C (lub 200°C bez termoobiegu) i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy w piekarnika i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie udka są gotowe do podania.

Aj, żeby chociaż tę skóreczkę mi ktoś podał, bo u nas dzisiaj tylko zupa (chociaż pyszna)...
OdpowiedzUsuńBierz Marzyniu, a ja poproszę o talerz zupy ;)
Usuńoj dawno nie robilam kurczaka, ale mi ochoty zrobiłas
OdpowiedzUsuńCzas najwyższy nadrobić zaległości ;)
UsuńA olejem nie musimy smarować ?? 🤔
OdpowiedzUsuńNie musimy. W czasie pieczenia można polać wytopionym tłuszczem 😊
UsuńSuper, dziękuję
Usuń