Zachwycające jajka, marynowane w soku buraczkowym, z pewnością sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale uświetnią każdy półmisek. Można ich użyć typowo do ozdoby, lub przekroić na pół i nadziać pyszną mieszaniną z żółtek, majonezu i musztardy. W każdej postaci przykuwają wzrok, lecz co najważniejsze smakują wyśmienicie. Należy je zamarynować na 48 godzin przed podaniem, więc w sam raz przed przedświąteczną gorączką ;) Bardzo polecam!
Składniki na marynowane jajka:
4 ugotowane na twardo i obrane jajka
250 ml soku z buraków
50 ml octu jabłkowego
1 mała cebula pokrojona w piórka
5 ziaren pieprzu
Jajka umieszczamy w słoiku. Sok z buraków mieszamy z octem i zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy cebulę oraz pieprz i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Następnie marynatą zalewamy jajka i odkładamy na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie jajka są gotowe.
Wyglądają świetnie! Idealna ozdoba ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że i Tobie się podobają :) Pozdrawiam cieplutko!
Usuńale piękny kolorek:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAle fajne, cudownie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Marzenko, polecam!
Usuńświetny mają kolor, od dawna mam chęć zrobic takie jajka
OdpowiedzUsuńO tak. Myślę, że Wielkanoc będzie świetnym pretekstem.
UsuńTen kolor - najlepszy :D
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuń