Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam!
Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady: na formę o średnicy 20 cm
KREM:
150 g białej czekolady
100 g śmietany 30%
Czekoladę zalewamy śmietanką i topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy i chłodzimy w lodówce (około 2-3 godziny).
SOS KARMELOWY:
3 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
100 g śmietany 30%
Cukier topimy na patelni o grubym dnie, następnie dodajemy masło i zalewamy śmietanką, mieszamy do połączenia (aż cukier się ponownie roztopi).
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki mleka
130 g brązowego cukru
120 ml oleju
2 jabłka pokrojone w kostkę
Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i odkładamy. Jajka miksujemy z mlekiem i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy olej (cały czas miksując), teraz zmniejszamy obroty miksera (lub zamieniamy go na trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej foremce). Nie polecam pieczenia całości w jednej foremce, wielce prawdopodobne, że wierzch i spód się przypali, a środek dalej będzie surowy (wiem z doświadczenia :)). Upieczone ciasta studzimy.
Zimny krem z białej czekolady wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszystą masę. Sos karmelowy lekko podgrzewamy.
W czystej foremce układamy jeden z blatów, polewamy go 2/3 sosu karmelowego, wkładamy do lodówki na około 5 minut (żeby sos stężał). Na sosie karmelowym smarujemy 3/4 kremu z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem, smarujemy resztą kremu, a wierzch dekorujemy pozostałym sosem karmelowym. Przed podaniem ciasto najlepiej schłodzić (my nie czekaliśmy ;)). Gotowe!
Prawie jak tort:)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńPrawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńAguś wspaniałe ciasto, z chęcią zjadłabym duży kawałek :-) pozdrawiam cię cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko! Następnym razem zostawię Ci kawałek!
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje..... Pozdrawiam cieplutko Kasiu!
UsuńBardzo apetycznie wygląda : )
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńObłędne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńprezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, polecam :)
UsuńDla miłośników słodkości - uczta!
OdpowiedzUsuńO tak! Ciasto zniknęło błyskawicznie!!!
Usuńo jaaaaa.... ale bajer <3
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuńyulko ja niestety piekarnika nie mam ;/
Usuń:( To zapraszam na kawałek ;)
Usuń